Froggy style: nieuw seksstandje van kikkers ontdekt

Naomi Vreeburg

16-06-2016 09:00:30

seksstandje

Kikkers zijn kinkyer dan je denkt: seksstandje nummer 7 is onlangs ontdekt.

Telkens hetzelfde standje aannemen tijdens de daad gaat natuurlijk vervelen. Ook kikkers lijken dit door te hebben. Onder de bijna 7000 kikkersoorten zijn naar verluidt zes standjes bekend. Maar nu claimen onderzoekers uit India een zevende houding te hebben ontdekt. Een standje speciaal voor de kikkers die zo min mogelijk fysiek contact willen hebben.

Dorsal straddle

Het gedrag is bij de Bombay nachtkikker geobserveerd. En dit was nog een hele opgave. De amfibieën paren meestal ’s nachts en tijdens de moesson. En veldwerk doen in de stromende regen is lastig (en, laten we eerlijk zijn, gewoon vervelend). De onderzoekers moesten naar de roepen van de kikkers luisteren om ze te vinden en legden hun seksacties vervolgens vast met een infraroodcamera.

En tussen hun vieze filmpjes vonden de wetenschappers het nieuwe standje dat ze de dorsal straddle (vrij vertaald: dorsale spreidstand) noemden. De mannetjeskikker houden zich vast aan een tak boven het vrouwtje en loost zijn sperma op de rug van het vrouwtje. Zijn zaad druipt vervolgens naar beneden, naar de eieren die het vrouwtje afzet wanneer het mannetje de benen heeft genomen.

Vastklampen

Het lozen van sperma op de rug van het vrouwtje is niet heel bijzonder, vertelt bioloog James Hanken die niet betrokken was bij het onderzoek aan National Geographic. Dit doen kikkers wel meer. Het feit dat de kikkers elkaar nauwelijks aanraken tijdens de daad is unieker. Meestal klampen de mannetjes zich namelijk vast aan hun sekspartner.

Geïnteresseerd in alle kikkerstandjes? Hieronder staan ze allemaal.

seksstandje

Bronnen: PeerJ, National GeographicPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar