Zijn er meer IJslandse uitbarstingen op komst?

KIJK-redactie

19 April 2010 16:30

De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland is misschien nog maar het begin van een lange reeks vulkanisch gerommel. De piek daarvan ligt pas rond 2030, zo denken verschillende vulkanologen.

“Vulkanische activiteit in IJsland heeft een periodieke terugkeer van ongeveer vijftig tot tachtig jaar. De toename in activiteit in de laatste tien jaar wijst erop dat we een periode ingaan met meer uitbarstingen”, zegt Thorvaldur Thordarson, vulkanoloog aan de Universiteit van Edinburgh.

Gudrùn Larsen van de Universiteit van IJsland onderzocht in 1998 de vulkanische geschiedenis van IJsland, waarbij hij gebruikmaakte van data van de afgelopen achthonderd jaar. Volgens hem zijn vulkaanuitbarstingen sterk gerelateerd aan het plaatsvinden van aardbevingen. Beide verschijnselen komen de laatste tijd steeds vaker voor, getuige bijvoorbeeld de huidige vulkaanuitbarsting en de flinke aardbeving in mei 2008. En dat is een veeg teken.

Vulkaanuitbarstingen zoals die van de Eyjafjallajökull nu zullen volgens de wetenschappers niet alleen vaker voorkomen, ze worden ook steeds krachtiger. Deze ‘drukke fase’ zal ongeveer zestig jaar duren. De piek wordt verwacht tussen 2030 en 2040.

Vliegtuigmaatschappijen hebben dus nog zo’n twintig jaar om vliegtuigen te bouwen die gewoon door, om, over en langs een aswolk kunnen vliegen. Mocht dat niet lukken, dan zit er niets anders op om maar te wennen aan vliegtuigvrije periodes.

Meer over waarom de huidige aswolk zo gevaarlijk is voor vliegtuigen lees je in dit nieuwsbericht.

Bronnen: New Scientist

Beeld: United States Geological Survey


Meer Nieuws