Zilveren penneninkt laat lampjes branden

Marysa van den Berg

05 July 2011 09:00

Wetenschappers hebben een pen ontwikkeld waarmee je op papier de elektrische draadjes kan ‘schrijven’ die lampjes met elkaar verbindt en ze zo laat branden.

De pen bevat een speciale inkt, bestaande uit zilveren nanodeeltjes. Zodra deze inkt in contact komt met een willekeurig oppervlak droogt hij, waarna er een stroompje door kan gaan lopen. Zo hebben onderzoeksleiders Jennifer Lewis en Jennifer Bernard van de Universiteit van Illinois de pen onder meer gebruikt om een complete set van LED’s aan het branden te krijgen op een velletje papier (zie de foto boven dit bericht). Zij publiceerden hun ontwikkeling in Advanced Materials.

Inkt van vloeibaar metaal wordt al gebruikt in inkjetprinters om elektrisch circuits te bouwen, maar de pen is een stuk flexibeler, goedkoper, kan direct worden gebruikt en kan bovendien op elke oppervlak schrijven. Daarnaast kan het geschreven circuit zeker duizenden keren worden gevouwen voordat de verbindingen breken.

Het team gaat de komende tijd kijken welke materialen nog meer in aanmerking komen als ‘elektrische’ inkt. De pen kan zo voor meer doeleinden worden ingezet. In de toekomst dus handgeschreven elektrische circuits in je computer of telefoon?

Bron: New Scientist, PhysOrg.com

Beeld: Bok Yeop Ahn


Meer Nieuws