‘Zinkende eilanden’ groeien, ondanks klimaatverandering

KIJK-redactie

12 June 2010 13:00

Door de klimaatveranderingen zou een aantal kleine eilanden in de Stille Oceaan op korte termijn in de zee verdwijnen. Maar volgens recent onderzoek zijn veel van deze eilanden juist gegroeid.

Bewoners van het eiland Tuvalu in de gigantische Stille Oceaan zullen de laatste jaren toch wel zenuwachtig zijn geworden. Over het algemeen werd aangenomen dat veel eilandjes in de Stille Oceaan door de stijgende zeespiegel de komende jaren langzaam zullen zinken. En Tuvalu zou waarschijnlijk één van de eerste zijn.

Maar de mensen op het eiland kunnen weer opgelucht in hun hangmatjes gaan liggen: het eiland is niet gekrompen, het is zelfs gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers Paul Kench en Arthur Webb uit Nieuw-Zeeland en Fiji. Zij vergeleken historische luchtfoto’s en gedetailleerde satellietopnames van nu met elkaar.

Van de 27 onderzochte eilanden zijn er sinds 1950 slechts vier gekrompen. De rest is even groot gebleven of  gegroeid. Veel van deze eilanden zijn atollen, die in de loop der eeuwen zijn opgebouwd door afgestorven koraal uit de zee. De koralen zijn nog steeds aanwezig rondom de eilanden, en dus zetten die nog steeds ‘afval’ af op deze eilanden. Die kunnen daardoor groeien, ondanks een stijgende zeespiegel.

De groei varieerde per eiland van een paar procent tot maximaal 30 procent.

Bronnen: New Scientist

Beeld: Niels Rameckers


Meer Nieuws