Zit er een lek in het ISS?

Laurien Onderwater

31-08-2018 15:59:56

ISS lek

Waar een rol tape niet goed voor is: onlangs hebben astronauten aan boord van het ISS er een klein gaatje mee gedicht.

“Paniek! Er is ergens een lek in het internationaal ruimtestation!” Nu ja, met deze dramatische boodschap werden astronauten aan boord van het ISS gelukkig niet wakker, maar ze werden wel meteen aan het werk gezet door medewerkers van de controlekamer om op zoek te gaan naar het lek. De flight controllers zagen namelijk in de nacht van woensdag op donderdag een plotselinge druk- en zuurstofdaling in het ruimtestation. Na lang zoeken vonden de kosmonauten het lek dat zich in één van de Sojoez-ruimtevaartuigen bevond.

Lees ook: Los jij deze astronautentestjes op?

Ode aan de tape

De boosdoener? Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, die verantwoordelijk is voor de twee Sojoez TMA-ruimtevaartuigen die momenteel zijn gekoppeld aan het ISS, was de oorzaak van het lek zeer waarschijnlijk een micrometeoor. De impact liet een breuk van 2 millimeter achter in de Orbital Module van de Sojoez MS-09.

Toen de kosmonauten het gaatje eenmaal hadden gevonden, dichtten ze het met tape. Tape van het merk Kapton om precies te zijn, dat al sinds de jaren zestig wordt gebruikt in de ruimte. Uiteraard was dat geen permanente oplossing, Sojoez-commandant Sergey Prokopyev heeft naderhand epoxy gebruikt om het lek te dichten.

Voor nu lijkt het erop dat de bemanning van Expedition 56 veilig is, hoewel vluchtcontrollers de druk blijven controleren, voor het geval er (weer) iets misgaat. Als de situatie ernstiger was geweest, zou de Sojoez-capsule zijn afgesloten of zou de bemanning zich hebben teruggetrokken naar het andere Sojoez-ruimtevaartuig, MS-08, die ook dienst doet als reddingssloep.

Bronnen: ScienceAlert, New Atlas, BBC News

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws