Zo zag het internet er in 1973 uit

Naomi Vreeburg

19-12-2016 16:00:03

internet

Het internet verbindt nu miljarden mensen met elkaar. Maar 43 jaar geleden was dit een heel ander verhaal.

Om alle internetverbindingen en aangesloten computers weer te geven op papier, heb je wel een aantal blaadjes nodig. In 1973 was dit nog niet het geval. De voorloper van het internet, ARPANET, kende in dit jaar slechts een aantal computers en knooppunten, zo kun je in onderstaande afbeelding zien.

Bliksemschicht

Deze kaart werd onlangs gevonden door ontwikkelaar David Newbury. Het overzicht behoorde toe aan zijn vader die destijds werkte bij Carnegie Mellon University in Pittsburgh. Dit was een van de universiteiten die gebruikmaakte van het ARPANET.

internet

Op de kaart zie je vierkantjes en ovaaltjes. De vierkantjes staan voor de routers (nodes) en de ovalen geven de hosts (computers die zijn aangesloten) aan. Als je goed kijkt, zie je links ook een bliksemschicht staan tussen Hawaii en AMES, een onderzoekscentrum van NASA. Dit betekent dat er satellietverbinding tot stand was gebracht.

Twitter

Newbury plaatste deze kaart op Twitter en kreeg verschillende reacties. Waaronder van mensen die zelf ook zo’n afbeelding hadden liggen:

internet

Je kunt je eigenlijk niet meer voorstellen dat het internet ooit zo klein is geweest. Zeker niet als je het vergelijkt met de internetkaart van nu.

Bronnen: ScienceAlert, MotherboardPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis