‘Zonnecellen werken beter door Blu-ray’

Naomi Vreeburg

26 November 2014 16:00

Blu-raydiscs blijken niet alleen voordelen op te kunnen leveren voor filmkijkers, maar ook voor het milieu.

Films en series verschijnen tegenwoordig niet alleen meer op dvd, maar ook op Blu-ray. Voor de kijker levert dit een aantal voordelen op: een disc heeft meer dataopslag en dit zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Maar uit onderzoek van de Northwestern Universiteit in Illinois, blijkt ook het milieu ervan te kunnen profiteren. Opengeknipte Blu-raydiscs zouden zonnecellen efficiënter kunnen maken.

Quasi-random patroon

Zoals je waarschijnlijk wel weet, kunnen zonnecellen alleen werken als lichtdeeltjes – fotonen – worden omgezet in elektriciteit. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat een cel beter functioneert als hij is uitgerust met microscopische patronen dan wanneer hij helemaal glad is. Licht kan dan beter worden verspreid.

Het beste patroon is niet te ordelijk opgebouwd uit nanostructuren, maar ook niet te willekeurig. Dit wordt een quasi-random patroon genoemd. Helaas zijn er dure technieken nodig om deze quasi-random materialen te maken. Daarom zochten de Amerikaanse wetenschappers een goedkoper alternatief en kwamen bij de Blu-rayschijfjes uit.

Jackie Chan

Deze discs hebben niet voor niets de mooie blauwe kleur. Ze bestaan uit doorschijnende, microscopische vormpjes – waar de data mee is gecodeerd – die licht vangen en op zo’n manier terugkaatsen dat wij die kleur zien. Deze vormen geven precies het quasi-random patroon waar de natuurkundigen naar op zoek waren en gingen er mee aan de slag.

Allereerst knipten ze de rand van een disc af (hierop stond de film Police Story 3: Supercop – een actiefilm uit Hong Kong met in de hoofdrol uiteraard Jackie Chan) en openden hem vervolgens. Het patroon kwam nu bloot te liggen. De onderzoekers goten hier vloeibaar plastic over en lieten het een nachtje drogen, waarna ze het laagje – waar nu het quasi-random patroon op zat – bevestigden aan in het laboratorium gemaakte zonnecellen.

Efficiëntie verhoogd

Hieruit bleek dat zonnecellen met dit laagje 21,8 procent efficiënter waren in het absorberen van licht. Ze werkten beter dan een cel zonder patroon of met een willekeurige.

Vervolgens hebben de onderzoekers testen uitgevoerd met Blu-rays van verschillende films en televisieseries. En het bleek niet uit te maken wat voor kijkplezier er op de disc stond, alle films en series werkten even goed om de efficiëntie van zonnecellen te verhogen. Jackie Chan hoeft er dus niet speciaal voor aan de pas te komen.

Bron: Nature Communications, Livescience, Popular Science


Meer Nieuws