‘Zoog-reptiel’ gevonden in Tanzania

André Kesseler

07 August 2010 16:00

Paleontologen van de Universiteit van Ohio hebben de fossiele resten van een tot nog toe onbekende krokodil gevonden, die 105 miljoen jaar geleden op aarde rondwandelde.

13small

Foto: Nancy J. Stevens/Ohio University

De resten werden gevonden langs een rivier in Zuidwest-Tanzania. Het gaat om een klein krokodilletje, ongeveer ter grootte van een huiskat, met een brede kop en een forse onderkaak. Maar de meest opvallende delen van het beestje zijn de tanden; die lijken meer op die van een zoogdier dan op de tanden van een reptiel. “Toen we de tanden konden bekijken, wisten we dat we iets bijzonders hadden gevonden”, zegt Patrick O’Connor van de Ohio University.

Het dier is geen nauwe verwant van de hedendaagse krokodil, maar maakt deel uit van een succesvolle ‘zijtak’ van de familie. Er zijn overigens meer fossielen gevonden die erop wijzen dat er miljoenen jaren geleden veel meer soorten kroko’s voorkwamen dan nu.

De nieuwe soort wordt Pakasuchus kapilimai genoemd. ‘Paka’ betekent kat in het Swahili, ‘suchus’ is krokodil in het Grieks. Het laatste deel van de naam, ‘kapilimai’, is een eerbetoon aan de onlangs overleden leider van het project Saidi Kapilimai van de Universiteit van Dar es Salaam.

Bekijk hier een filmpje over de krokodil.

Bronnen: National Science Foundation

Beeld: Patrick M. O’Connor/Ohio University


Meer Nieuws