Zuid-Koreanen testen kwallendoder

André Kesseler

01-10-2013 13:00:28

Kwallen zijn in de kustwateren van Zuid-Korea een groot probleem. Een kwallen-terminator gaat daar iets aan doen.

Volgens het onderzoeksinstituut KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) ondervindt de Zuid-Koreaanse visserij jaarlijks 300 miljard won (200 miljoen euro) schade door de enorme hoeveelheid kwallen. Kwallen eten namelijk visseneieren en het plankton waar veel vissensoorten zich mee voeden.

Een onderzoeksteam van KAIST werkt als sinds 2009 aan het probleem en heeft nu een systeem getest dat de kwallen moet aanpakken. Het bestaat uit verschillende drijvende robots en heet Jellyfish Elimination Robotic Swarm, kortweg JEROS.

img343

Als de robots te water zijn gelaten, gaan ze met behulp van camera’s op zoek naar plekken waar veel kwallen ronddobberen. Met behulp van GPS en een zogenoemd Intertial Navigation System (INS, navigatie op basis van de beweging van een voertuig) wordt de koers van elke robot bepaald en dan begint de aanval.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is op het bovenstaande filmpje wat moeilijk te zien, maar een impeller zuigt de kwallen naar binnen waarna ze worden vermalen en in stukken worden uitgespuugd. Op die manier kunnen drie robots, die zich met 7,2 km/u voortbewegen, maar liefst 900 kilo kwal per uur verwerken.

Het team gaat zich de komende tijd bezighouden met het verbeteren van het systeem, zodat het ook bij slecht weer en andere moeilijke omstandigheden inzetbaar is.

Bronnen: KAISTPopular Science

Beeld: KAISTPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis