Zuiniger rijden met betere spatlappen

André Kesseler

27-08-2013 09:00:01

Vrachtwagens verstoken nogal wat brandstof en het blijkt heel lastig om op het verbruik te besparen. Toch weet een Amerikaans bedrijf winst te behalen: met betere spatlappen.

De meeste spatlappen van tegenwoordig zijn vrij eenvoudige rubberen lappen die eigenlijk het grootste deel van de tijd voor niks aan de vrachtwagen hangen. Bij droog weer zijn ze overbodig, maar ze vangen wel wind en zorgen daarmee voor meer weerstand.

De zogenoemde Eco-Flap, ontwikkeld door Andersen Flaps, laten gewoon wind door. Maar ze houden bij slecht weer wel het regenwater en de modder tegen. En dat levert volgens het Amerikaanse bedrijf een besparing op van 3,5 procent op het brandstofverbruik.

De Eco-Flaps zijn met 40 dollar (30 euro) per stuk wel een stuk duurder dan de ouderwetse spatlappen (die in de VS ongeveer 15 dollar kosten), maar dat is dus redelijk snel terugverdiend. Check vooral even het kneuterige filmpje van Anderson Flaps:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular MechanicsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis