Zwart homokoppel vrijt veiliger

kijkmagazine

24-07-2012 16:00:25

Dansend zwart koppel mannen

Onder zwarte homokoppels wordt er minder over condooms gesproken dan onder blanke – maar ze gebruiken ze wel vaker.

Gebruiken homokoppels condooms om zich tegen een HIV-besmetting te beschermen? Dat verschilt sterk per ras, zo blijkt uit onderzoek geleid door Colleen Hoff, als seksuoloog verbonden aan San Francisco State University: zwarte homo’s doen het gemiddeld veiliger dan blanke. Gemengde koppels zitten daar ergens tussenin.

Blanke homo’s praten wel meer over veilig vrijen dan zwarte, concludeert Hoff verder in haar onderzoek. Maar dat praten neemt dan blijkbaar de vorm aan van een afweging, die ook kan uitkomen bij ‘geen condooms gebruiken’. En die laatste beslissing kan zelfs worden genomen als één van beide partners met HIV is besmet. Onder zwarte koppels werd het gebruik van een condoom volgens Hoff meer gezien als ‘niet onderhandelbaar’. Je gebruikt ze; punt.

Toch vinden relatief veel HIV-besmettingen plaats onder zwarte mannen. Maar, zo impliceert bovenstaande studie: dat zijn dan waarschijnlijk niet de mannen die een vaste relatie hebben.

Het onderzoek van Hoff wordt gepresenteerd op de negentiende internationale aidsconferentie, die momenteel plaatsvindt in Washington, D.C. (Dus als je deze week ineens overal wetenschappelijk AIDS-nieuws ziet opduiken, dan weet je waarom.)

Bron: San Francisco State University via EurekAlert!

Beeld: Lioness65Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws