Zweeds team speurt naar spookraket

André Kesseler

03-09-2012 16:00:09

Meer dan 30 jaar geleden zagen twee ooggetuigen een raketachtig vliegtuig op een Zweeds meer landen en vervolgens naar de bodem zinken. Een expeditie is nu op zoek naar dat mysterieuze toestel.

Een paar jaar geleden, in KIJK 1/2010, vroegen we ons al af wat er met de ufo’s was gebeurd. We constateerden namelijk een flinke afname van het aantal ‘ufo-gevallen’ en gingen op onderzoek het centrum van de ufologie: Rachel, Nevada, met het beruchte Area 51 in de achtertuin. De conclusie was toen dat ook daar het geloof in ufo’s niet meer zo sterk is als het ooit was. Maar dood is de ufologie schijnbaar niet. Uitgerekend in het nuchtere Zweden is een heel team op dit moment op zoek naar een ufo. In dit geval geen vliegende schotel, maar een spookraket.

Op basis van wat de ooggetuigen zagen, werd deze... euh... opmerkelijke schets samengesteld.

Op 31 juli 1980 bevonden Bo and Liz Berg zich in de buurt van een meer in Muddus, een nationaal park in het noorden van Zweden. Opeens zagen ze object dat ze beschrijven als “een lang, sigaarvormig object met twee uitsteeksels aan de zijkanten”. Een Spökraketer dus. Het ding vloog langs hen heen, draaide 180 graden, landde op het water en verdween vervolgens onder de oppervlakte.

Expeditieleider Clas Svahn is naar eigen zeggen geen ufo-gelovige, maar hij wil wel graag weten of er op de bodem van het meer iets is te vinden. En door de beschrijving van de Bergjes dat het ding landde en niet neerstortte, heeft hij goede hoop dat ze ook daadwerkelijk iets aantreffen. Dan zal blijken of het een toestel van buitenaardse makelij is of bijvoorbeeld een testraket van het Zweedse leger, zoals sommigen denken.

Svahn wordt gevolgd door een Zweedse televisiezender en die maakte de volgende teaser. De zoektocht is overigens afgelopen week van start gegaan. Tot dusverre zonder resultaat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: WiredUFO SE

Beeld: Ghost RocketsPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws