Zweedse chef splitst atomen in eigen keuken

kijkmagazine

2011-08-08 16:00:13

nuclear

Een Zweedse man is eind juli opgepakt omdat hij – voor zijn hobby de radioactieve elementen uranium, radium en americium bezat.

De 31-jarige Richard Handl was naar eigen zeggen “benieuwd of het mogelijk was om thuis atomen te splitsen.” En dus kocht hij de benodigde ingrediënten, experimenteerde er vrolijk op los in de keuken en deelde zijn ervaringen op een weblog. Zijn uiteindelijk doel was, zoals te lezen is op dat weblog, het just for fun bouwen van een werkende nucleaire reactor.

Dat leek allemaal goed te gaan, tot er bij het koken van zijn materialen een kleine meltdown ontstond op zijn gasfornuis. Het verhaal gaat dat die gebeurtenis een eye-opener was voor Handl, en hij zich realiseerde dat het misschien niet helemaal legaal was wat hij daar allemaal deed. Hij informeerde voorzichtig bij de autoriteiten en die gaven een overduidelijk antwoord: ze stuurden de politie op hem af.

Hoewel de agenten geen gevaarlijke hoeveelheid straling konden ontdekken in zijn appartement, werd Handl toch opgepakt. Ondertussen is hij al weer vrij, maar de kans bestaat dat hij een boete of zelfs twee jaar celstraf krijgt. Gelukkig heeft Handl van deze ervaring geleerd. “Van nu af aan zal ik me beperken tot de theorie”, zei hij.

Bronnen: Associated Press, PopSciPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys