Bijzondere tweekoppige haai gevonden

KIJK-redactie

25 October 2016 09:00

haaien

Haaien roepen bij veel mensen angst op, laat staan als ze ook nog eens twee koppen hebben. Toch is er recent zo’n bijzondere embryo gevonden.

Tijdens het onderzoek naar kathaaien in Spanje is een bijzondere ontdekking gedaan. Een van de 797 laboratorium-gekweekte embryo’s die werden onderzocht, bleek namelijk twee koppen te hebben. Dat hebben wetenschapper Valentin Sans-Coma en zijn team deze week bekend gemaakt via een artikel in Journal of Fish Biology.

Hoewel de haaien één lichaam met elkaar delen, lijken de koppen zich toch individueel te ontwikkelen. Iedere kop is voorzien van een eigen mond, twee ogen, hersens en zelfs een vijftal kieuwen. Daarnaast zijn er in het lichaam twee harten, twee magen en twee levers gevonden. Het spijsverteringskanaal en de nieren zouden wel worden gedeeld.

haaien

Op de gepubliceerde afbeeldingen zijn de twee hoofden duidelijk zichtbaar.

Zeldzame afwijking

Tweekoppige haaien komen sporadisch voor bij levendbarende haaisoorten, maar zijn nog nooit waargenomen bij eierlevendbarende soorten zoals de desbetreffende kathaai. Het team wil de embryo dan ook graag verder onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de oorzaak van de afwijking.

Haaienspecialist Guido Leurs, niet betrokken bij het onderzoek, ziet de meerwaarde van verder onderzoek wel in. “Aangezien het pas voor enkele soorten is vastgesteld en nog niet duidelijk is hoe deze ontwikkelingen gebeuren, is een ontdekking als deze natuurlijk waardevol in dat opzicht.”

Opportunistisch

Omdat het hier om een zeer zeldzame afwijking gaat, hebben de wetenschappers besloten de embryo te euthanaseren en te preserveren. Daarbij gaven zij aan dat de overlevingskansen van de foetus zeer klein zijn.

Ook dit beaamt Leurs: “Dat er nog nooit een in het wild is gezien, geeft aan dat de overlevingskansen niet erg hoog zijn. Binnen sommige haaisoorten vindt er ook nog eens kannibalisme plaats. Dat, gecombineerd met het feit dat haaien opportunistisch zijn, vergroot de kans dat een afwijkend individu een makkelijke prooi is.”

Bronnen: Journal of Fish Biology, Science Alert, National Geographic


Meer Nieuws