CERN wil nog grotere deeltjesversneller

André Kesseler

17 January 2019 08:30

CERN

De Europese onderzoeksinstelling heeft plannen openbaar gemaakt van een versneller die ongeveer vier keer zo groot is als de huidige.

De Large Hadron Collider (LHC) bestaat nu iets meer dan tien jaar en in die tijd heeft hij wetenschappelijk gezien spannende dingen opgeleverd. Zo werd met de LHC onder meer het fameuze higgsboson opgespoord. De huidige versneller beschikt over een ring van 27 kilometer waarin krachtige magneten de deeltjes tot enorme snelheden opjagen. CERN wil nu een veel krachtiger versneller bouwen met een ring van 100 kilometer. Beraamde kosten van die Future Circular Collider (FCC): 9 miljard euro.

De LHC. © CERN

Ongekend

In het rapport dat CERN openbaar maakte, staat dat de FCC botsingen mogelijk moet maken tussen elektronen en positronen, tussen protonen en protonen en ook tussen ionen en ionen. En dat met een ongekende snelheid. Ter vergelijking: de huidige versneller haalde in 2015 het voorlopig hoogste energieniveau van 13 terra-elektronvolt (TeV). De FCC is straks goed voor 100 TeV.

Het gaat nog wel even duren voordat dat feestje losbarst. Als het benodigde geld bij elkaar komt en de bouw een beetje wil vlotten, gokt CERN op 2040.

Bronnen: CERN, New Atlas

Beeld: CERN

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Science