‘De bottomline is telkens: kopen die planten’

KIJK-redactie

27 November 2020 09:00

frisse lucht

Ronald Veldhuizen ontdekt dat je wel heel veel planten in je huis moet zetten, willen ze daar de lucht zuiveren.

Frisse lucht vind ik oké. De NASA vind ik oké. Kamerplanten vind ik oké. Maar noemt iemand ze alle drie in één adem, dan krijg ik het stikbenauwd. Kamerplanten, luidt de boodschap dan, zuiveren de lucht van gifstoffen, en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dat echt bewezen, hoor. Wat eraan klopt is dat de NASA in 1989 inderdaad een experiment deed en een lijstje maakte van de beste luchtzuiverende planten, met bovenaan de lepelplant, de chrysant, de dadelpalm, graslelie en klimop.

Lees ook van Ronald:

Frisse lucht?

Als de NASA het zegt, dan zal het wel waar zijn. En dus zie je de bewering, mét NASA-vermelding, werkelijk overal: bij tuincentra, in huis- en tuintijdschriften en zelfs in serieuze kranten. Hier en daar met enige nuance, maar de bottomline is toch telkens: kopen die planten, ze doen heus íéts. Zodra een bewering een gat in mijn portemonnee dreigt te prikken, word ik meestal extra sceptisch.

En terecht, zo blijkt. Ten eerste: hoe gaaf de NASA ook is, hun plantenstudie toont eigenlijk niet bijzonder veel aan. Dat kun je nalezen als je googelt op ‘NASA Clean Air Study’: het is een 14 pagina’s tellend document waarin in heldere taal staat uitgelegd wat de techneuten deden. Ze plaatsten telkens een kamerplant in een hokje van krap één kubieke meter, vulden de lucht aan met onder meer benzeen en formaldehyde, en sloten het ding af. Na een dag maten de onderzoekers de luchtkwaliteit en zagen ze dat de concentratie gifstoffen een beetje was afgenomen. Hoera, maar kom: een huiskamer is heel wat groter dan één kubieke meter en niet bepaald luchtdicht.

Junglewoonkamer

Gelukkig valt na tientallen andere studies wel te bepalen hoe goed planten in een echte woning werken. Ingenieurs Bryan Cummings en Michael Waring rekenden in 2018 al die onderzoeken eens door, en hebben het antwoord.

Wie de kriebels krijgt van junglewoonkamers, lees liever niet verder: je moet gemiddeld honderd planten op elke vierkante meter van je woonruimte plaatsen, wil je een zinvolle hoeveelheid gifstoffen wegfilteren. Ik weet niet hoe het bij jullie thuis zit, maar de enige manier waarop ik me nog vrij kan bewegen met 7000 planten op de vloer, is slingerend van liaan tot liaan. Ik zet liever gewoon een raam open.

Deze column staat ook in KIJK 11/2020.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws