Van simpele cel tot minimens

KIJK-redactie

04 September 2019 08:59

embryo

Baby’s worden geboren of het niets is. Een nachtje gezelligheid tussen de lakens en negen maanden later spartelt er iets in de wieg. Deze gewoonste zaak van de wereld heeft tegelijkertijd iets wonderlijks: al dat leven dat zomaar ontstaat uit slechts een eicel en een zaadcel. Hoe werkt dat eigenlijk precies?

Eind vorig jaar stonden de kranten vol artikelen over de eerste genetisch gemodificeerde kinderen. De Chinese wetenschapper Jiankui He had geprobeerd om met behulp van de modernste DNA-technieken resistentie tegen hiv te creëren. Hij plaatste gemodificeerde embryo’s in de baarmoeder van hun moeder en jawel: uiteindelijk bleek een van de twee meisjes inderdaad genetisch zo te zijn aangepast dat ze geen hiv kan krijgen. Hoewel ethisch discutabel, was het een knap staaltje werk.

Door dit gesleutel aan embryo’s zou je het idee kunnen krijgen dat we alle kennis over de embryonale ontwikkeling van de mens al wel in pacht hebben. Maar dat is een misvatting. Wetenschappers zijn nog altijd druk bezig de raadselen van het gehele proces te ontrafelen. En dat levert steeds weer interessante details op.

Dit is het begin van het artikel ‘Hoe bouw je een baby’ te vinden in KIJK 10/2019. Deze editie ligt vanaf 19 september tot en met 16 oktober in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Diana de Veld

Openingsbeeld: PHOTO RESEARCHERS/GETTY IMAGES

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!


Meer Artikelen