Enorme kraters op zeebodem gevormd door methaanuitbarstingen

Laurien Onderwater

05-06-2017 13:00:01

kraters

Een onderzoeksteam uit Noorwegen heeft een interessante ontdekking gedaan op de bodem van de Barentszzee.

Niet alleen op land zijn enorme kraters te vinden, op de bodem van zeeën en oceanen ook. Zo hebben onderzoekers uit Noorwegen gigantische kraters ontdekt op de bodem van de Barentszzee. De reusachtige kuilen zijn duizenden jaren geleden ontstaan door methaangasuitbarstingen.

Pingo!

Toen gigantische ijskappen zich duizenden jaren geleden terugtrokken, verdeelde methaangas zich niet gelijkmatig over de zeebodem, maar hoopte het zich op in onderwaterheuvels, ook wel pingo’s genoemd. Sommige van deze pingo’s zijn er nu nog steeds, terwijl in andere heuvels de druk zo hoog werd dat ze explodeerden. Deze explosies creëerden de gigantische kraters.

Enkele van deze kraters waren in de jaren 90 al ontdekt, maar wetenschappers zijn er nu pas in geslaagd om ze gedetailleerd in kaart te brengen. En er bleken meer onderwaterkraters te zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

Reusachtige kraters zijn door methaangasuitbarstingen gevormd op de bodem van de Barentszzee. © Andreia Plaza Faverola/CAGE

Zo kwam het onderzoeksteam erachter dat het om 100 reusachtige kraters gaat die zo’n 30 meter diep en een kilometer breed zijn, en een paar honderd kleinere gaten in de bodem.

Geen zorgen

Het onderzoeksteam maakte gebruik van wiskundige modellen om te achterhalen welke druk, temperaturen, waterdieptes en andere factoren nodig zijn om de pingo’s te laten ontploffen. En wat ervoor nodig is om de methaangasbellen juist op hun plek te houden.

Gelukkig kunnen pingo’s niet zomaar exploderen; er moeten ook reusachtige ondergrondse gasreservoirs aanwezig zijn. Er zijn wel een aantal gebieden waar deze explosieve combinaties voorkomen, zoals bij Oost-Groenland of in de Arctische Oceaan ten noorden van Siberië.

Maar mocht de methaanheuvel ontploffen, dan zullen wij daar nauwelijks of niks van merken. De onderwaterheuvels liggen hier heel ver vandaan in enorme gebieden. Het kost alleen al weken om van Noorwegen met de boot bij Groenland te komen.

Bronnen: Science, Live Science, IFLScience 

Beeld: Karin Andreassen/CAGE

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws