Vier verrassende door de mens geëvolueerde dieren

Marysa van den Berg

16 August 2022 12:00

evolutie in turbostand

Vaak wordt evolutie gezien als iets wat duizenden jaren vergt. Maar door toedoen van de mens zijn sommige diersoorten genoodzaakt zich razendsnel aan te passen. Vier voorbeelden.

1) IJsgrizzly

evolutie grizzlyberen

Kruising tussen een ijsbeer en een grizzlybeer. Zowel door de mens in gevangenschap gecreëerd als in het wild aangetroffen. In dat laatste geval doordat grizzly’s onder invloed van de klimaatverandering meer naar het noorden en ijsberen meer naar het zuiden trekken, en elkaar vervolgens tegenkomen.

2) New York Park-muizen

muizen

Voordat steden als New York verrezen, leefden er witvoetmuizen in de bossen. De knaagdieren hebben zich nu inmiddels aangepast aan het leven in het park, met speciale genen waardoor ze onder meer beschimmelde noten en stukjes pizza en hotdogs kunnen verorberen.

3) London Underground-muggen

muggen

In het metrostelsel van Londen (en andere steden) leeft een muggensoort die is ontstaan doordat mensen al duizenden jaren ondergrondse ruimtes bouwen en bevolken. Op deze plek vol met mensenbloed om op te zuigen en stilstaand water om eitjes in te leggen, is het goed toeven voor Culex pipiens molestus. De mug is inmiddels niet meer in staat tot paren met de bovengrondse mug.

4) Olifanten zonder slagtanden

olifanten evolutie

De Afrikaanse savanne telt steeds meer olifanten zonder slagtanden. Stropers doden de exemplaren met de ivoren uitsteeksels, waardoor die zich niet snel genoeg en daardoor minder voortplanten. Het gen voor de aanwezigheid van de slagtanden wordt zo minder vaak doorgegeven.

Dit is een kader uit het artikel ‘Evolutie in de turbostand’ te vinden in KIJK 9/2022. Deze editie ligt vanaf 18 augustus tot en met 14 september in de schappen.

Meer informatie:

Beeld: Corradox/Getty Images/Walkabout12

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen