Hoeveel sneller kan een deeltjesversneller?

kijkmagazine

06-07-2015 16:00:11

LHC-tunnel

Momenteel suizen er deeltjes door de LHC met nog nooit vertoonde snelheden. Kunnen we daar in de toekomst nog een schepje bovenop doen? Ja, maar daar is dan wel een bizar grote machine voor nodig.

Wie het wetenschapsnieuws een beetje volgt, kan het haast niet zijn ontgaan: afgelopen maanden werd, stukje bij beetje, de enorme deeltjesversneller LHC weer aangezet. Dit na een grote beurt van een dikke twee jaar, waarin zowel de versneller als de experimenten die hem in de gaten houden van allerlei upgrades werden voorzien. Een van de belangrijkste taken: ervoor zorgen dat de deeltjes nóg veel sneller door de 27 kilometer lange, cirkelvormige LHC-tunnel konden worden gejaagd.

En dat is gelukt. De protonen die door de LHC gaan, hebben nu een recordsnelheid van 0,999999991 keer de lichtsnelheid. De hoop van de natuurkundige gemeenschap is dat wanneer je deeltjes met zo’n extreem hoge snelheid vervolgens op elkaar laat botsen, er allerlei natuurkundige verschijnselen te zien zijn die bij lagere botsingsenergieën nog voor ons verborgen bleven. Welke, dat gaan we de komende jaren stukje bij beetje ontdekken.

Intussen dromen natuurkundigen ook al over de volgende versneller, die deeltjes tot nóg grotere snelheden moet opzwepen. Dat apparaat zou dan een tunnel nodig hebben met een lengte van zo’n 100 kilometer – bijna vier keer zo lang als de LHC-tunnel dus, die zelf al geen kleintje is. KIJK werpt alvast een blik op de plannen.

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 8/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 16 juli tot en met 19 augustus.

Hieronder een animatiefilmpje van de weg die protonen afleggen voordat ze botsen in de LHC:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Beeld: CERNPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen