Racewagencomputer ziet hartaanval eerder dan dokter

KIJK-redactie

16 March 2017 11:00

kijk 4

De Formule 1 racesport is meer dan een extravagant feestje waar brandstof en champagne rijkelijk vloeien. Achter de schermen zijn technici druk bezig met onderzoek en data-analyse. Daarvan wordt ook geprofiteerd buiten de racebaan. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg.

McLaren Racing bestaat niet alleen uit een raceteam, maar ook uit een technische afdeling die toepassingen voor andere bedrijfstakken bedenkt. Een aantal jaren geleden besloten de McLaren technici om hun racecomputer te testen in een kinderziekenhuis. Normaal verwerkt deze supercomputer de gegevens van sensors op de racewagen. Hij zoekt naar patronen en voorspelt bijvoorbeeld wanneer de coureur het beste naar de pitstraat kan.

Intensive care

De technici sloten de computer aan op bedden van de intensive care van het Birmingham Children’s Hospital en de software streamde hartslag, zuurstofdruk en ademhaling van baby’s met een aangeboren hartafwijking. In dit geval voorspelde de computer niet de beste pittijd, maar gaf hij aan wanneer de arts in actie moest komen.

Wanneer iemand een hartaanval dreigde te krijgen, kon de computer dat al uit de data opmaken voordat dokters iets zagen op de beeldschermen. Het medisch team kon daardoor op tijd ingrijpen en het aantal hartaanvallen op de IC van dat ziekenhuis daalde van achttien naar vier per jaar.

Zuurstoftekort

McLaren en het ziekenhuis vervolgen nu hun onderzoek naar andere mogelijke toepassingen van deze racecomputer. De heilige graal: een computer die kan zien wanneer je gevaar loopt binnen acht uur een hartaanval te krijgen en je in dat geval waarschuwt dat je meteen naar de eerste hulp moet. Zover is het nog niet. Wel ziet de computer een zuurstoftekort twee minuten eerder dan de dokter. En dat kan levens redden op de intensive care.

Deze en nog meer toepassingen van Formule 1-technologie vind je in KIJK 4/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 maart tot en met 19 april. 

Meer informatie:

Tekst: Heleen Croonen

McLaren/LAT Images


Meer Artikelen