Het beste wetenschapsnieuws van deze week

KIJK-redactie

24 March 2023 12:00

Impressie van een sabeltandbuideldier

In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: apparaten aansturen met je brein, hoe herken je leugens, en de onlogische ogen van sabeltandbuideldieren.

Sinds gisteren is de eerste aflevering van de gloednieuwe podcast KIJK: Het Experiment te beluisteren. Dat kan via je favoriete podcastplatform. Mis hem niet!

Grafeensensors brengen mind control dichterbij

Francesca Iacopi werkt in het lab aan de biosensors voor Mind control
Beeld: University of Technology Sydney

Systemen die een gebruiker in staat stellen om apparatuur met zijn of haar geest te bedienen, zijn natuurlijk fenomenaal en kunnen overal worden toegepast. De eerste ‘mind control-systemen’ zijn er al, maar wetenschappers aan de University of Technology Sydney (UTS) hebben nu nieuwe biosensors ontwikkeld die het bedienen van bijvoorbeeld kunstarmen of robots veel nauwkeuriger maakt.

Het leger kon met deze techniek een robothond besturen

Zo herken je dat iemand tegen je liegt

Beeld: Bruno Verschuere en Jan Cleijne

Liegt iemand of niet? Mensen beantwoorden die vraag in ongeveer 52 procent van de gevallen goed. Slechts iets beter dan een gok dus. Volgens wetenschappers van onder andere de Universiteit van Amsterdam komt dat doordat mensen op te veel en de verkeerde signalen letten. Dat schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behaviour.

In hun onderzoek lieten ze studenten tentamens stelen.

Bekijk de volledige strip die het onderzoek uitlegt

Verklaring voor de onlogische ogen van het sabeltandbuideldier

Impressie van een sabeltandbuideldier
© Jorge Blanco

Soms kom je prehistorische dieren tegen die de evolutie lijken te tarten. Het sabeltandbuideldier is er zo een. Hij bezat hoektanden zo lang dat ze tot ver onder zijn bek uitstaken. Daarmee kon hij alles doden wat op zijn pad lag. Maar zijn ogen waren verre van roofdierachtig; die stonden net als de meeste planteneters aan de zijkant van zijn kop. Toch deerde hem dat absoluut niet in de jacht, stellen paleontologen van het Instituto Argentino de Nivologia en het American Natural History Museum in Communications Biology.

Waarom had dit beest zulke onlogische ogen?

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws