Podcast: heeft ‘Big Pharma’ bloed aan de handen?

Laurien Onderwater

2021-08-03 09:00:00

Jonestown

In de KIJK & Luister-podcastserie De Samenzwering bespreken Hassan el Maroudi en KIJK-redacteur Laurien Onderwater elke keer een complottheorie. Deze keer: de farmaceutische industrie zou nieuwe, veelbelovende medicijnen tegenhouden én ons allemaal ziek willen maken.

Het is een van de meest hardnekkige complottheorieën die rondzoemen: er bestaat allang een geneesmiddel tegen kanker, maar dat wordt tegengehouden door de farmaceutische bedrijven. Die verdienen immers veel meer geld aan lapmiddeltjes voor patiënten die langzaam of helemaal niet herstellen dan aan een middel dat ze in één klap kan genezen. Kritiek is onmogelijk; artsen die de pillenmakers tegenspreken, wordt de mond gesnoerd.

‘Big Pharma’, zoals de vermeende coalitie van farmaceutische bedrijven heet die alsmaar nieuwe middelen ontwikkelt en daar wereldwijd zo’n 1250 miljard euro per jaar mee omzet, zou volgens dit samenzweringsverhaal patiënten aan het lijntje houden. Die worden niet echt beter van al die pillen en drankjes. Sterker nog: er komen steeds meer chronisch zieken bij – aan wie de farmaceutische industrie volgens de complotdenkers nóg meer halfslachtige medicijnen kan slijten.

Hassan en Laurien spraken met wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen die voor KIJK heeft uitgezocht hoe deze geruchten de wereld in zijn gekomen en wat er van waar is.

De podcast KIJK & Luister is te beluisteren op SpotifyiTunes en JUKE.

En wil je meer lezen over complottheorieën? In deze unieke special van maar liefst 300 pagina’s ontleedt KIJK 55 wereldschokkende samenzweringen en scheidt de feiten van de geruchten. Bestel hem hier.

Bekijk hier de preview:

Beeld: iStock/Getty ImagesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

Nieuwste editie

Met onder andere: Vliegende limo's - Zaadverzinsels - Geluid voor elektrische auto's