Waarom je kip en ander vlees niet moet wassen voor het koken

KIJK-redactie

02 februari 2025 12:00

kip wassen

Een kwart van de Nederlanders wast vlees in de keuken. Maar wetenschappers hebben aangetoond dat je dat beter niet kunt doen, zo schrijft onze columnist Ronald Veldhuizen.

Portret Ronald Veldhuizen

In een van de meest bijzondere interviews die ik ooit heb gezien, bezoekt een cameraploeg het huis van filmster Christopher Walken. Of, specifieker: zijn keuken. Walken pakt een hele kip uit de koelkast en legt ‘m plompverloren in de gootsteen. Dan draait hij de kraan open. Het water gutst over de kip heen. Want, tsja, de kip moet schoon zijn. En belangrijker: bacterievrij.

Meer Columns van Ronald Veldhuizen:

Wetenschapsmythes

Walken is zeker niet de enige die dat doet. Een kwart van de Nederlandse huishoudens wast ook vlees in de keuken, ontdekte het Voedingscentrum niet eens zo lang geleden. De een draait de kraan open á la Christopher Walken, de ander mikt het vlees in een bak water met azijn. Zo verzuipen de bacteriën vanzelf. Zou het?

De keuken is een broedplaats voor wetenschapsmythes. Zo kookt een pan met water niet opmerkelijk veel sneller als je er zout aan toevoegt. Ook is het niet waar dat je voedsel van de grond kunt eten zolang het daar minder dan vijf seconden heeft gelegen, wat te kort zou zijn voor microben om zich te hechten. Nee: bacteriën hechten zich acuut aan alles wat ze geschikt lijkt.

Avontuurlijke bacteriën

Dat maakt ook vlees wassen nogal ingewikkeld, schrijven wetenschappers van de Cornell-universiteit in het blad Physics of Fluids. Aan de ene kant plakken de meeste microben zó goed aan vlees dat een spetter water niets uithaalt om het vlees schoon te krijgen. Aan de andere kant zijn er daarnaast avontuurlijke bacteriën die zich makkelijk laten meevoeren met water. En dat geeft een nieuw probleem: ze zitten dan óók in rondspetterende druppels.

Dat dat echt zo werkt, hebben de Cornell-onderzoekers aangetoond met maar liefst acht kippenborsten en slowmotioncamera’s. Op de video’s is goed te zien dat de druppels werkelijk óveral heen spetteren; een beetje zoals dat ook gebeurt bij een man die staand plast in een urinoir en de zogeheten splashback op z’n broek krijgt. De wetenschappers noemen de kipbacteriespetters dan ook chickensplash. En het hele aanrecht ligt er vol mee.

En wat brengt chickensplash? Nou, meer dan alleen Salmonella. Wie tijdens kerst de hele familie bij elkaar hoopt te krijgen en daarnaast de kip wast, verenigt óók hele families aan bacteriesoorten in de keuken: Aeromonas, Pseudomonas, Serratia… allemaal duiken ze op in de Cornell-studie. Als je daarmee geïnfecteerd raakt, is een lichtpuntje misschien dat je er alweer voor oud en nieuw vanaf bent. Al zijn de toiletbezoekjes tussendoor wat minder feestelijk.

Ronald Veldhuizen is wetenschapsjournalist en schrijft onder meer voor de Volkskrant. Daarnaast is hij hoofdredacteur van Skepter. In deze column prikt hij elke maand een mythe door.

Deze column staat ook in KIJK 1/2025.

Beeld: Detry26/Getty Images

Ap Oost zegt
6 februari om 1:38

Kip of vlees wassen, doe ik nooit. Vis wel, daar zitten altijd restjes darm inhoud en losse schubben aan. Dat niet gewassen vlees, en dan met name kip wel goed garen. Als er nog rode verkleuringen in of bij de botten zitten, heb je het nog tekort gegaard of gebakken.

John zegt
4 februari om 3:14

Apart dat velen hun bijdrage beginnen met het woord “Onzin” . Colombianen om mij heen ‘desinfecteren’ alle vlees en vis met een ruime hoeveelheid citroensap. Traditie In hun tropische omgeving.

Mila Jansen zegt
5 februari om 4:25

Kip wordt wel malser na een badje in, de azijn En als je ziet wat er achterblijft in dat, badje Maar leg het er lekkerin net zoals jij, zelf in, bad gaat, Ff half uurke En je kip, is, zo, mals

Constance zegt
4 februari om 8:16

In andere landen wordt vlees en gevogelte niet zo schoon aangeleverd en zit er bloed, zand, veertjes en dergelijken op. Daar moet het gewassen worden. In Nederland is vlees/gevogelte al voor het verpakken gewassen en streng gekeurd en hoeft het niet meer. Het mag natuurlijk wel, maar als je denkt dat vlees/gevogelte schoner wordt door het in water met of zonder azijn te dompelen, heb je simpelweg geen gelijk. Het is vaak een cultureel gebruik en mensen moeten doen waar ze blij van worden, maar het levert qua hygiëne geen winst op. Correct bakken wel.

Hans zegt
3 februari om 8:18

Nog nooit vlees gewassen en ben nooit ziek. Klinkklare onzin dat wassen.

Mila Jansen zegt
5 februari om 4:26

Als je niet kan koken wel ja Wil je enss lekker. Mals je kip lekker. Laten naderen in azijn jongen

Edwin zegt
3 februari om 6:01

Ze maken elkaar helemaal gek pure onzin ik was niets je bakt het toch of in de oven. Ben er nog steeds en ja ik ben oud.

Grisella zegt
3 februari om 5:44

Onzin. Kip gewoon in een kom met water en zout wassen! Gewoon niet gaan spetteren! Daarna afwasbak met zeep wassen.

Gerard zegt
4 februari om 8:56

Ah zo doe ik het ook en zal dat blijven doen

Marjolein zegt
3 februari om 3:46

Kip moet wel degelijk gewassen worden, maar dan wel op een fatsoenlijke manier natuurlijk. Het scenario wat hier geschetst word lijkt me niet veel voorkomend. Ik leg de kip ik een bak met azijn en water en dep deze daarna droog. Geen gespetter dus. De kip gaat in een glazen kom, die ik langzaam leeg laten lopen in de wasbak. De glazen kom en de wasbak worden direct schoongemaakt met Chloor. De kip zelf snijd ik met nitrile handschoenen aan. Kranen worden tussendoor schoongemaakt met alcohol. Kortom, als je netjes werkt is er niks aan de hand. Maar een vieze ongewassen kip, hoef ik niet in mijn pan!

Mila Jansen zegt
5 februari om 4:27

Amen

Leny Hillebrand zegt
5 februari om 1:52

Wassen is overbodig bij kip en vlees wel goed heet bakken en daarna uitje knoflook sojasaus de gewenste kruiden daarna heerlijk laten sudderen tot het gaaris.

Mila Jansen zegt
5 februari om 4:28

Heb jij nog nooit lekkere malse. Sappige kip gegeten alleen droge

Donnie Greve zegt
3 februari om 3:33

Tip uit de Surinaamse keuken: De (harde) kip van te voren 'wassen' met azijn is vooral bedoeld om de botten 'poreuzer' te maken zodat de gebruikte kruiden bij het marineren er beter intrekken en de kip smakelijker wordt, bv in kippensoep. Bij het aanbraden worden uien ook gebruikt om slechte geur of andere 'schadelijkheden' te verjagen. Alles onder de noemer, baat het niet, het schaadt ook niet 😉

Moos zegt
3 februari om 2:05

Hebben deze sgn wetenschappers dan wel een juiste oplossing gedacht dan alleen de negatieve mogelijkheden voor het niet te doen?

N.BROUWERS zegt
3 februari om 1:19

Onzin. Doe iets aan de spetters. Leg de kip in een pot water, wrijf de kip met je handen zoals je je handen wast en ververs het 1 maal. Klaar. Of leg het vlees in koud water. Breng het naar kookpunt en koel direkt af met koud water door het in een koud water te leggen.Blanquette de veau wordt bv.zo voorbereid.

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Bestel nu!