‘Koeien met zebraprint worden minder gebeten’

Karlijn Klei

2019-10-13 12:00:36

koeien

Een simpele ‘zwart-witte vermomming’ van koeien zou bijtgrage vliegen van hun stuk brengen, schrijven onderzoekers. 

Het is een bekend beeld. Koeien die wild met hun staarten staan te zwiepen in een verwoede poging het aantal vervelende insectenbeten te beperken. Japanse onderzoekers zijn mogelijk op weg het de dieren iets gemakkelijker te maken. Niet met pesticiden, maar met een laagje verf. Door zwarte runderen van witte strepen te voorzien, zo schrijven ze in vakblad PLOS One, raken bijtgrage vliegen in de war. Het resultaat: minder beten, blije koeien.

Lees ook:

Slimme vermomming

Voor het onderzoek verfde het team totaal zes zwangere Japanse zwarte koeien. Twee voorzagen ze van witte strepen, twee van zwarte, en twee lieten de onderzoekers ongeverfd – als controle. Dit werd negen dagen herhaald zodat elke koe in totaal drie dagen met witte strepen rondliep, drie met zwarte en drie zonder de ‘vermomming’.

De wit gestreepte koeien (a), zwart gestreepte koeien (b) en ongeverfde controlekoeien (c). De strepen werden aangebracht met verf op waterbasis in strepen van 4 tot 5 centimeter. © Kojima et al., 2019/PLOS One

Vliegende bijtertjes

De zebrakoeien bleken ook minder van het typische ‘antivliegenbeten’-gedrag te vertonen, zoals het zwiepen met hun staart en het schudden van hun hoofd. Deze vertoonden per halfuur gemiddeld veertig van deze bewegingen, terwijl de zwart gestreepte en ongeverfde koeien dat in dezelfde tijd respectievelijk gemiddeld 53 en 54 keer deden.

De onderzoekers spotten in totaal 128 vliegen op de ongeverfde controlekoeien en 111 op de zwart gestreepte runderen. De zwart-witte koeien kwamen er verreweg het best vanaf: de onderzoekers observeerden slechts 55 vliegen op deze ‘zebrakoeien’.

Verwarring

“Dazen en andere bijtende vliegen hebben gigantische ogen”, vertelt Keith Bayless (CSIRO), expert op het gebied van vliegbiologie, aan The Guardian. “Zicht is belangrijk om dieren te vinden die ze kunnen bijten en het bloed van kunnen drinken. Ze zoeken naar grote, donkere, bewegende figuren.”

De bioloog ziet dan ook wel wat in het onderzoek en de resultaten. “De strepen breken het silhouet van het dier. Dat verwart de vliegen”, vertelt hij. Wel benadrukt Bayless dat zicht niet de enige manier is waarop vliegen hun maaltje vinden. “Bijtende vliegen gebruiken ook geur om hun gastheer te vinden, dus met strepen alleen ben je niet helemaal van ze af.”

Bronnen: PLOS One, The Guardian

Beeld: Kojima et al., 2019/PLOS One

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Science

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys