In 5 minuten… koffie

KIJK-redactie

06 May 2010 14:00

Die drie koppen cafeïne per dag, zijn die nu goed of slecht voor je?

Positieve en negatieve berichten over koffiegebruik doen het hoofd van de notoire drinker duizelen. Bij dit soort berichten is een slag om de arm echter op zijn plaats, want de onderzoeken waar ze vandaan komen zijn vaak bevolkingsonderzoeken. Hierbij worden mensen en hun gewoontes jarenlang gevolgd.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat mensen met een hoge cafeïneconsumptie er ook andere gebruiken op na houden die de oorzaak kunnen zijn van de onderzochte kwaal. Bijvoorbeeld: als koffiedrinkers gemiddeld iets minder melk drinken, dan mag een onvoorzichtige wetenschapper niet concluderen dat koffie botontkalking veroorzaakt.

Ondanks de moeilijkheden met dit type onderzoek is koffie een veelvoorkomend onderzoeksonderwerp. Misschien ook wel logisch, als je bedenkt hoeveel het spul wordt gedronken. Daarbovenop komt dat de berichten over koffie er bij het publiek meestal net zo makkelijk in gaan als het drankje zelf.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten… koffie’ uit KIJK 6/2010, in de winkel van 6 mei t/m 2 juni. De tekst werd geschreven door Roel van der Heijden.

Geraadpleegde sites:


Meer Artikelen