Koraalrif in zeer goede staat ontdekt

Laurien Onderwater

15-03-2018 15:59:33

koraalrif Saba

Een nog niet eerder bekend koraalrif is onlangs ontdekt door wetenschappers. En heel bijzonder: het rif verkeert in erg goede staat.

Zelden hebben ze zo’n gezond koraalrif gezien, beweren Erik Meesters (Wageningen Marine Research) en Fleur van Duyl (Koninklijk Nederlands Instituut der Zee, NIOZ). Ze ontdekten het ongerepte rif in een uithoek van de Sababank. De Sababank is een enorme onderzeese berg van 40 bij 60 kilometer die bij het eilandje Saba in de Caribische Zee ligt. Het gebied is tevens Nederlands grootste beschermde natuurgebied.

Geïsoleerd

In december vorig jaar vertrok het Nederlandse onderzoeksschip de Pelagia vanaf Texel om op een zeven maanden durende expeditie te gaan. In de afgelopen twee weken hebben wetenschappers de Sababank uitgebreid onderzocht met het schip en in de eerste week al ontdekten ze het prachtige koraalrif.

Koraalrifbiologen denken dat dit rif in zo’n goede staat verkeerd dankzij zijn geïsoleerde ligging in de Caribische Zee. De Sababank bevindt zich ver van eilanden waar de zeewatercondities door vervuiling vaak slecht zijn.

Goed nieuws

“Het is een geweldige ontdekking”, zegt Erik Meesters op de website van Wageningen University & Research. “De koralen die we zagen hadden geen enkele vorm van beschadiging en zagen er super gezond uit. Dit geeft ons weer wat hoop dat er misschien meer van zulke goede gebieden zijn waar koralen het nog steeds goed doen.”

“De Sababank is misschien wel het meest bijzondere natuurgebied dat Nederland bezit”, gaat Meesters verder, “en we moeten er extreem voorzichtig mee omgaan.” En dat is een ding dat zeker is. Nieuwsberichten over koraalriffen zijn meestal niet al te best, des te leuker is deze ontdekking.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Wageningen University & Research, de Volkskrant

Beeld: Erik Meesters

Lees ook:

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes