Krijgen katten ook een statische schok?

KIJK-redactie

2021-02-11 09:15:00

statische schok

Het gevoel van een statische schok kennen we helaas maar al te goed. Hebben katten hier ook last van? 

Katten raken soms elektrostatisch geladen, bijvoorbeeld als ze over een tapijt rollen. Deze statische elektriciteit ontstaat doordat er tijdens het contact tussen de kat en het tapijt elektronen van het ene naar het andere oppervlak bewegen. Het gevolg is een ongelijke verdeling van lading. Zodra de kat wegloopt, blijft een van de oppervlaktes positief geladen en de andere negatief. Op het moment dat de geladen kat in de buurt van een oppervlak met een overmaat aan de tegenovergestelde lading komt, springt de vonk vaak letterlijk over.

Lees ook:

Statische katten

Hebben katten hier last van? Ja, dat kan zeker. Katten hebben net als mensen talloze zenuwen aan het oppervlak van hun huid liggen. Zodra de statische lading door de huid naar een ander materiaal beweegt, worden de zenuwen geprikkeld. Afhankelijk van de grootte van de elektrostatische ontlading en de plek op de huid waar dit gebeurt, kan het beestje hier behoorlijk van schrikken.

Vooral de neus is erg gevoelig. En laat dat nu net het lichaamsdeel zijn waarmee katten een groot deel van hun omgeving verkennen…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2017.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys