Hoe kunnen we kinderen maken zonder seks?

KIJK-redactie

30-11-2017 10:59:54

seks

Jezus was niet het enige kind dat geboren zou zijn zonder dat er seks aan te pas kwam. De mens is al decennialang bezig om op een kunstmatige manier baby’s te creëren. In de toekomst hebben we zelfs geen sperma of eicellen meer nodig.

Stel je eens een wereld zonder seks voor. Moeilijk in te denken toch? En ook niet iets waar de meeste mensen op zitten te wachten. Maar de techniek om de wereldbevolking in stand te houden zonder dat iemand daarvoor seks hoeft te hebben, komt eraan. Wetenschappers zijn nu al in staat om sperma- en eicellen te maken. Vooralsnog alleen die van muizen, maar binnenkort ook van mensen.

Als je zo’n kunstmatige zaadcel en eicel samenbrengt, krijg je een kunstmatig embryo. Er zijn al technieken om een deel van de zwangerschap in het lab na te bootsen. En wie weet is een volledige kunstmatige ontwikkeling van het embryo tot een heuse mensenbaby in de toekomst ook mogelijk. KIJK neemt je mee in de wereld van kunstmatige voortplanting.

Dit is het begin van het artikel ‘Baby’s kweken in het lab’ te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: Erwin Wodicka/123RF

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis