Drie manieren om bloed te zuiveren

KIJK-redactie

16-12-2015 11:00:11

Je kunt je bloed op meerdere manieren laten zuiveren. Drie methodes op een rij.

Er zijn 60.000 Nederlanders met ernstige nierproblemen. 5600 mensen uit deze groep moeten drie keer per week hun bloed zuiveren aan de hemodialysemachine. Voor deze zuivering zijn verschillende manieren. Een lijstje van drie.

Traditionele hemodialyse

Bloed van de patiënt wordt buiten het lichaam geleid. Een kunstnier verwijdert de afvalstoffen met behulp van veel dialysevloeistof, die de afvoer in gaat.

bloed1

Compacte hemodialyse

Nieuwe vorm van bloedzuivering buiten het lichaam. Een kleine kunstnier bevat een gesloten kringloop van dialysevloeistof, waaruit chemische modules de afvalstoffen verwijderen.

Bloed2

Buikspoeling

Zuivering van het bloed in het lichaam. Een vaste hoeveelheid dialysevloeistof gaat via een katheter in de buikholte, zodat die via het buikvlies de afvalstoffen uit het bloed kan opnemen.

Bloed3

Dit is een kader uit het artikel ‘The nier future’. Hierin wordt een nieuwe draagbare kunstnier onder de loep genomen. Het artikel verschijnt in KIJK 1/2016, in de winkel vanaf 17 december 2015 tot en met 20 januari 2016. 

Hieronder een filmpje over deze kunstnier:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer informatie:

Tekst: Harm Ikink

Beeld (header): nierstichting, beeld (kader): Jan Willem BijlPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen