Wat zijn de langste rechte routes over water of land?

KIJK-redactie

01 April 2019 10:59

routes route

Wat is de langste rechte route die je op aarde kunt varen voordat je land tegenkomt? En, omgekeerd, wat is de langste rechte route die je over land kunt rijden voordat je op een meer of een zee stuit?

Die vragen werden een tijdje geleden uitvoerig besproken op de discussiesite Reddit, in de toepasselijke categorie ‘map porn’. De Indiaas-Ierse informaticus Rohan Chabukswar en zijn Indiase collega Kushal Mukherjee besloten vervolgens een slim algoritme te programmeren dat het pleit binnen een uur wist te beslechten.

Bolle aarde

De langste rechte route over niets dan water blijkt te beginnen in Pakistan, gaat vervolgens tussen Madagaskar en Afrika door, dan langs het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, en ten slotte via de Stille Oceaan naar het Russische schiereiland Kamtsjatka. Totale afstand: 32.089,7 kilometer. De langste route over land begint in China en gaat via Mongolië, Rusland en diverse Europese landen naar het zuidwestelijkste puntje van Portugal. Totale afstand: 11.241,1 kilometer.

Als je echter een blik op het beeld bij dit stukje werpt, denk je misschien: “Maar dat zijn toch geen rechte routes?” Dan vergeet je alleen even dat de aarde een bol is. Daardoor is een rechte lijn op een platte landkaart niet gelijk aan de kortste afstand tussen twee locaties. Zo’n kortste afstand moet op een zogenoemde grote cirkel liggen: een cirkel met dezelfde straal als de aarde.

Je kunt je de zoektocht naar de langste rechte routes dan als volgt voorstellen: je begint met een hoepel rond de evenaar die je vervolgens naar wens draait totdat een zo groot mogelijk stuk van de hoepel over water of land heen ligt. En als je dat net zo goed zou kunnen als het computerprogramma van Chabukswar en Mukherjee, dan zou je dus deze twee routes vinden.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jean-Paul Keulen

Beeld: Rohan Chabukswar en Kushal Mukherjee/arXiv.org

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws