Laten vogels ook scheten?

Naomi Vreeburg

30 November 2020 12:00

Laten vogels scheten?

Vogels hebben een anus, dus technisch gezien zou het mogelijk zijn dat ze winden laten. Er is alleen geen sluitend bewijs dat ze dat daadwerkelijk doen.

Wat gebeurt er met me als ik doodga? Hoe kan iets, bijvoorbeeld het heelal, oneindig zijn? Wat moeten we ons voorstellen bij een vierde dimensie? Het zijn kwesties waarover je uren kunt peinzen. En dan zijn er nog mensen die zich afvragen of vogels gas uit hun achterste laten vliegen…

Lees ook:

Korte darmen

Aangezien ook vogels een anus hebben, zou het technisch gezien mogelijk zijn, maar er bestaat geen sluitend bewijs dat ze het daadwerkelijk doen. Sterker nog: veel wetenschappers gaan daar niet van uit. Zo zouden vogels geen scheten hóeven te laten, zoals mensen en andere zoogdieren, omdat ze hun voedsel een stuk sneller verteren. Het eten blijft dan simpelweg niet lang genoeg in hun darmen om te worden omgezet in gas. En wat er niet is, kun je ook niet lozen. Een andere theorie stelt dat vogels simpelweg niet dezelfde gasvormende bacteriën in hun darmen hebben als wij en daarom geen winden produceren.

Nóg een mogelijkheid die is geopperd: de darmen van vogels zijn een stuk korter dan die van ons, waardoor er weinig tijd is voor gas om zich op te hopen. Het kleine beetje gas dat ze produceren en door middel van een scheet naar buiten persen, is dan nauwelijks detecteerbaar. Geen prangende levensvraag dus waar je uren over hoeft te peinzen, maar wel eentje waar je een paar minuutjes zoet mee bent.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt