Zijn er levendbarende dieren die ook eieren leggen?

Naomi Vreeburg

04 March 2020 08:59

eieren

Kippen leggen eieren (oviparie) en koeien werpen een jong (viviparie). Zo simpel is het geregeld in het dierenrijk. Toch?

Nee dus. Er zijn namelijk diersoorten – voornamelijk reptielen – waarbij sommige individuen eieren leggen en andere exemplaren van dezelfde soort jongen baren. Maar zijn er ook individuen die kunnen switchen tussen deze twee voortplantingsstrategieën?

Jazeker. In 2019 ontdekten Australische onderzoekers dat de geelbuikdrieteenskink (Saiphos equalis, een hagedissensoort) over deze eigenschap beschikt. Het bestudeerde vrouwtje legde in hun lab drie eieren en drie weken later baarde het ook nog een jong.

Dikke toeter

Vrouwen die ooit bevallen zijn en mannen die daar half panikerend bij moesten staan terwijl hun hand werd fijngeknepen, vragen zich nu vast af: waarom baarde die skink een jong als ze ook met gemak nog een ei had kunnen leggen?

Lees ook:

Beide strategieën hebben zo hun voor- en nadelen. In extreem koude of droge omstandigheden is het riskant om kwetsbare eieren aan de grillen van de natuur over te laten. In de baarmoeder zijn de jongen dan een stuk beter af. Wel is het zo dat de moeder – en daarmee haar ongeboren kroost – tijdens een zwangerschap gemakkelijker ten prooi valt aan roofdieren. Rennen is namelijk een stuk lastiger met een dikke toeter.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 7/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Beeld: Doug Beckers

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen