Kunnen honden schor worden?

Naomi Vreeburg

24 September 2020 15:00

schor

Soms kunnen honden aan een stuk door blaffen. Worden deze beesten dan nooit eens schor?

Als de honden van de buren lange tijd achter elkaar blaffen – en dan vooral ’s ochtends vroeg op je vrije dag – hoop je dat ze op een gegeven moment schor worden. Maar dat lijkt nooit te gebeuren. En dat brengt je dan al snel op de vraag: kunnen deze huisdieren eigenlijk wel schor worden?

Lees ook:

Hese hond

Jazeker, maar hiervoor moeten honden het wel heel lang volhouden. “Wij kunnen normaal gesproken ook de hele dag praten zonder hees te worden”, legt KNO-specialist voor honden en katten Gert ter Haar van de Specialistische Dierenkliniek Utrecht uit. “Het blaffen is een gewone vocalisatie voor honden. Maar bij onzinnig lang blaffen, denk aan een flink aantal dagen of weken, kan heesheid uiteindelijk wel optreden.”

Heesheid doet zich overigens sneller voor als een hond last heeft van vochtophoping in de stembanden, of als de stembanden onvoldoende bewegen bij het blaffen. Dit kan het gevolg zijn van een forse ontsteking van het strottenhoofd.

Óf van een stembandverlamming, ook wel larynxparalyse genoemd. Bij deze aandoening zijn de spieren verlamd die de stembanden op de juiste manier doen bewegen. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door slijtage van zenuwcellen, waardoor de goede prikkels niet meer bij deze spieren aankomen. Een tumor in het halsgebied kan echter ook de boosdoener zijn. Maar dit wens je de herrieschoppers van de buren natuurlijk niet toe.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt