3 minder bekende mythische monsters

KIJK-redactie

18-08-2018 12:59:09

Loch Ness

Onlangs is Loch Ness door wetenschappers aan een nieuwe, grote inspectie onderworpen op zoek naar sporen van leven. Hun DNA-vondsten kunnen het monster definitief naar het rijk der fabelen verwijzen. Maar ‘Nessie’ is niet het enige mythische wezen waarvan velen geloven dat hij bestaat. Drie minder bekende voorbeelden.

1) Stronsay Beast

In 1808 spoelde op een Schots eiland volgens verhalen een mysterieus langwerpig dier aan, met een lange nek en manen als die van een paard. Biologen die het karkas onderzochten, waren er echter duidelijk over: wat ooggetuigen hadden gezien was het restant van een reuzenhaai, aangevreten en in staat van ontbinding.

2) Mokele-mbembe

Rondom de Centraal-Afrikaanse Congo-rivier zou een prehistorisch dier genaamd Mokele-mbembe ronddwalen. Legendes over mythische dieren bestonden al in Afrika, maar pas begin twintigste eeuw doken beschrijvingen op van een dinosaurusachtig dier. Niet geheel toevallig de periode waarin steeds meer bekend werd over dino’s?

3) Jackalope

Toegegeven, weinig mensen geloven waarschijnlijk écht in zijn bestaan. Maar fascinerend is het idee van een konijn met een gewei wel. Volgens de legende woont hij in afgelegen gebieden in Amerikaanse staten als Wyoming en Colorado. Hij zou zijn gewei als wapen gebruiken en het geluid van menselijke stemmen kunnen nabootsen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Monstermythe’ te vinden in KIJK 9/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 23 augustus tot en met 19 september.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld:  University of Otago

De KIJK 50 jaar-special ligt in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen