Minuscule camera lift mee op kever

Annelies Bes

17 July 2020 11:59

Kever met kleine camera op rug filmt wereld. Mark Stone/University of Washington

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een piepkleine, bestuurbare, draadloze camera die op de rug van een kever past.

Na de introductie van cyborg-sprinkhanen, brengt een Amerikaans team ons nu ook cyborg-kevers. De kevers zijn uitgerust met een elektronisch rugzakje met daarop een mini-camera die de wereld vanuit een heel nieuw perspectief filmt. Dit maakt het voor wetenschappers mogelijk om live de avonturen van de grondkruipers op de voet te volgen.

Lees ook:

Cameraatje

De onderzoekers bouwden hiervoor een zo klein en licht mogelijk cameraatje dat makkelijk meelift op de rug van een kever. Het gehele pakketje weegt zo’n 250 milligram en gebruikt een minimale hoeveelheid stroom. Om dit voor elkaar te krijgen, schiet de camera alleen zwart-witbeelden, met een lage resolutie van 160 bij 120 pixels. Via bluetooth zendt het apparaatje de beelden (tot 5 frames per seconde) en foto’s live terug naar een smartphone.

De piepkleine camera is bevestigd op een mechanische arm die tot zestig graden roteert en draadloos kan worden aangestuurd op maximaal 120 meter afstand. Een kleine elektrische stoot buigt het materiaal in de arm tot de gewenste positie. Na een minuut keert deze automatisch weer terug in de rustpositie. Hiermee slagen de onderzoekers erin bewegende objecten te volgen en een breed beeldbereik te creëren, zonder het apparaatje te verzwaren.

Op avontuur

Tijdens het onderzoek bevestigde het team het systeem op het schild van verschillende levende kevers, waaronder blauwe dood-veinzende kevers en pinacatekevers. Deze krachtpatsers zijn gewend in hun dagelijks leven een vracht mee te zeulen tot een halve gram. Met de camera op de rug konden ze nog prima comfortabel bewegen, hellingen trotseren en zelfs bomen beklimmen.

Zo volgden de onderzoekers tot twee uur lang de avonturen van de kevers – tot de batterij leeg was. Door de camera vervolgens aan te sluiten op een bewegingssensor (zodat de camera alleen draait als de kever daadwerkelijk rondkruipt) lukte het de batterijduur te verlengen tot zo’n zes uur. Ook testte het team zijn camera op een zelfgebouwde minirobot. Check onderstaande video om het resultaat te zien.

“Zicht is belangrijk voor communicatie en navigatie”, vertelt onderzoeker Shyam Gollakota, tevens professor aan de Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering. “Maar het is ontzettend lastig om hiervoor iets te bouwen op zo’n kleine schaal. Voorafgaand aan ons werk was het onmogelijk om draadloos het ‘zicht’ van insecten of kleine robots te realiseren.”

Insectengedrag

Met de nieuwe camera hopen de onderzoekers insectengedrag beter te kunnen bestuderen, bijvoorbeeld door direct te zien hoe de beestjes reageren op veranderingen in de omgeving. Daarnaast gebruiken ze de technologie om kleine robots te ontwikkelen die zelfstandig nieuwe, onbegaanbare omgevingen kunnen onderzoeken.

In de toekomst hoopt het team de technologie te verbeteren, zoals het verhogen van de beeldkwaliteit en het energieverbruik verder terug te dringen door middel van zonne-energie. Het is nog even wachten op kever-vlogs in hoge resolutie.

Bronnen: University of Washington, New Atlas

Beeld: Mark Stone/University of Washington

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws