Drie soorten bosbrand

KIJK-redactie

03 October 2021 10:30

bosbranden natuurbranden

Natuurbranden grijpen wereldwijd steeds heftiger om zich heen, met alle gevolgen van dien voor mens, dier en bos. Er zijn drie branden te onderscheiden.

1) Grondvuur

natuurbranden

Brand in de bodemlaag van dode takken en bladeren, die grotendeels ondergronds woedt. De voortplanting gaat traag, maar bestrijding is lastig doordat de brandhaard moeilijk bereikbaar is. Het vuur neemt zo wel de brandstof weg, waardoor dit soort branden toekomstige heftige vuurzeeën kunnen voorkomen.

2) Loopvuur

natuurbranden

Brand in de onderste vegetatielaag van een bos, zoals gras, struiken en laaghangende takken. ‘Loopt’ met de windrichting mee. Loopvuur kan zich ontwikkelen tot kroonvuur als er genoeg zogeheten brandstofladders van takken zijn waarlangs het zich omhoog kan werken. Brandbestrijding lukt beter dan bij grondvuur en kroonvuur.

3) Kroonvuur

natuurbranden

De toppen of kronen van de bomen vatten vlam en steken elkaar aan. Vooral naaldbomen branden makkelijk, zeker bij harde wind (hoe meer wind, hoe meer zuurstof er wordt aangevoerd). Kroonvuur is zo snel dat je erdoor kunt worden verrast en ingesloten. Uiteraard moeilijk te bestrijden door de brandweer.

Dit is een kader uit het artikel ‘Spelen met vuur’ over hoe je bosbranden het beste kunt bestrijden. Dit verhaal is te vinden in KIJK 11/2021 die vanaf 14 oktober tot en met 17 november in de winkel ligt.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: National Interagency Fire Center

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen