Nieuw: kaart voor nog niet ontdekte dieren

Naomi Vreeburg

23 March 2021 08:59

kaart

Waar op de wereld kunnen we nog nieuwe soorten vinden? Wetenschappers hebben het in kaart gebracht.

Onze kennis over biodiversiteit staat allesbehalve stil; nog altijd weten onderzoekers onbekende dieren en planten op te sporen. Meer dan 1,8 miljoen soorten zijn inmiddels beschreven met de binominale nomenclatuur van plantkundige en zoöloog Carl Linnaeus (1707-1778) – waarbij organismen een geslachts- en soortnaam kregen. Maar naar schatting moeten er meer dan 10 miljoen soorten voorkomen op de aarde.

Nog genoeg werk aan de winkel voor taxonomen en ontdekkingsreizigers dus om al deze wezens te ontdekken. Om ze een handje te helpen, hebben wetenschappers van de Yale-universiteit nu een Map of Life gemaakt voor soorten die nog niet zijn gevonden. Hun resultaten hebben ze gepubliceerd in het vakblad Nature Ecology & Evolution.

Lees ook:

Map of Life

In de studie spitsten de onderzoekers zich toe op vier gewervelde dierklassen: amfibieën, reptielen, zoogdieren en vogels. Allereerst bestudeerden ze de locatie, verspreiding, historische data en biologische kenmerken van zo’n 32.000 bekende gewervelden. Ook namen ze het aantal taxonomen dat per regio actief is, mee in hun analyse. Aan de hand van deze gegevens schatten de wetenschappers hoeveel van de nog onontdekte dieren op een plek op aarde kan worden gevonden.

De kaart kun je hier zelf verkennen. Rechts selecteer je een dierklasse om vervolgens met je muis over de Map of Life te gaan. Per plek zie je vervolgens een percentage verschijnen. Dit geeft aan welk deel van het totaal aantal nog onontdekte dieren (zo’n 9 miljoen) op deze plek kan worden ontdekt, volgens de onderzoekers.

De Nederlandse ecoloog Roel van Klink, verbonden aan de universiteit van Leipzig, laat weten het een goed uitgevoerd onderzoek te vinden. “De onderzoekers hebben alle mogelijke gegevens gebruikt om te voorspellen hoelang het heeft geduurd voordat een soort was ontdekt, en extrapoleren daaruit op wat voor plekken nog nieuwe soorten gewervelden zijn te vinden.”

Meer geld

Uit de analyse komt naar voren dat de kans op het vinden van onontdekte gewervelden in het algemeen het hoogste is in de tropische regenwouden van Brazilië, Indonesië, Madagaskar en Colombia. Zo’n 25 procent van de nog niet geïdentificeerde soorten zou daar kunnen worden ontdekt. De meeste, nieuwe reptielen en amfibieën zullen waarschijnlijk opduiken in neotropische gebieden en Indo-Maleisische bossen.

Dit vindt Van Klink niet schokkend. “De tropische regenwouden zijn de meest soortenrijke gebieden ter wereld, en de meest onherbergzame. Dus dat daar nog wat te ontdekking valt, is geen verrassing. Wat ik wel opvallend vind, is dat het tropisch regenwoud van Afrika blijkbaar veel beter onderzocht is. Maar ook daar verwachten de onderzoekers nog 17 procent van de nieuwe soorten te vinden.”

Van Klink geeft verder aan dat het goed zou zijn als er meer geld beschikbaar komt om de soorten van de wereld in kaart te brengen “voor ze uitsterven door menselijke ingegrepen en klimaatverandering”.

Bronnen: Nature Ecology & Evolution, Yale University via EurekAlert!

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws