Picture Perfect: mysterieuze klodder

Laurien Onderwater

24 May 2021 09:00

klodder eitjes

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een aangespoelde blob deed kustwachters zich achter de oren krabben. 

Kustwachters van de Cape Lookout National Seashore keken vreemd op toen ze een soort transparante blubber op het strand van North Carolina aantroffen. De klodder was ter grootte van iemands handpalm en bestond uit allemaal witte stipjes.

Lees ook:

De kustwacht plaatste een foto ervan op Facebook en kreeg al snel het verlossende antwoord: dit waren de honderden eitjes van een inktvis, Lolliguncula brevis of in het Engels de Atlantic brief squid geheten.

Eierzakken

Hoewel er in de klodder heel veel eitjes zitten, zijn ze niet allemaal afkomstig van dezelfde inktvis. Na de paring leggen de vrouwelijke inktvissen een dertigtal eieren in een gelatineachtige zakje. Vervolgens maakt het vrouwtje de met eieren gevulde zak vast in ondiep water – bijvoorbeeld aan oesterschelpen. Andere vrouwtjes volgen dit voorbeeld en maken hun eieren ook vast aan die schelpen, waardoor een steeds grotere blob ontstaat.

Het is nog onduidelijk waarom de vrouwtjes dit doen, maar de reden zou bescherming kunnen zijn. Hoe meer eieren vastzitten aan hetzelfde oppervlak, des te groter is de kans dat er geen eitjes wegdrijven.

Bronnen: CLNS, Live Science

Beeld: CLNS/Facebook

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's