Picture Perfect: waterwerkplaats

Laurien Onderwater

12 April 2021 09:00

LakeLab

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een ongewoon laboratorium.

Bij een laboratorium denk je al snel aan een steriele ruimte, wat erlenmeyers, reageerbuisjes en wetenschappers in lange, witte jassen. In het Stechlinmeer, in de Duitse deelstaat Brandenburg, hebben ecologen een heel ander soort laboratorium gebouwd.

Lees ook:

LakeLab

Het LakeLab bestaat uit 24 zoetwaterbassins die elk 9 meter in doorsnede en 20 meter diep zijn. In deze cilinders simuleren de wetenschappers toekomstige klimaatscenario’s – zoals het warmer worden van het water – om het effect daarvan op het meer te onderzoeken. Om de bassins op hun plek te houden, zijn ze elk aan een drijvende aluminium ring bevestigd die is verankerd op de bodem van het meer. Ook de grote omheining om de buitenste waterreservoirs zit goed vast, want geen enkele onderzoeker ziet zijn laboratorium graag wegdrijven.

LakeLab

Deze SHOT staat ook in KIJK 4/2021.

Beeld: Abstract Aerial Art/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws