Picture Perfect: Melkweg door een glazen bol

Laurien Onderwater

11 January 2021 09:00

glazen bol

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: het bekendste sterrenstelsel op een wel heel bijzondere manier vastgelegd.

Kristalkijken heeft weinig – of zeg maar gerust niks – met wetenschap te maken. Je kunt immers geen uitspraken over de toekomst doen door naar een glazen bol te turen. Om deze astronomische plaat te kunnen schieten, moest de fotograaf wel door een kristallen bol kijken, maar dan letterlijk.

Lees ook:

Juan Carlos Muñoz-Mateos, fotoambassadeur van de ESO, schoot het ‘kiekje’ waarop we de glitterende boog van de Melkweg zien met miljarden sterren en flarden van gas en stof. Met de foto hoopt Muñoz-Mateos “anderen te helpen voelen hoe het is om naar de nachthemel te kijken vanaf een van de donkerste en meest kale plekken op aarde”. Hij schoot de plaat namelijk vanuit de Atacamawoestijn in Chili. Niet geheel toevallig de plek waar momenteel ook ESO’s Extremely Large Telescope wordt gebouwd.

Bron: ESO

Beeld: Juan Carlos Muñoz-Mateos/ESO

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws