Picture Perfect: luchtgloed steelt de show

Annelies Bes

02 maart 2020 08:59

luchtgloed airglow

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: luchtgloed zorgt voor een adembenemende nachthemel.

Ook al sta je op een van de donkerste plekken op aarde, écht pikzwart wordt de hemel nooit. Zelfs als je al het licht van sterren en diffuus zonlicht wegfiltert. Dit komt doordat oneindig veel atomen en moleculen in de atmosfeer met elkaar reageren en hierbij straling uitzenden. Dit fenomeen, luchtgloed – Airglow – genoemd, is prachtig vastgelegd door fotograaf en astronoom Yuri Beletsky.

Lees ook:

Lichtvervuiling

Dit spectaculaire fenomeen is eigenlijk continu aanwezig, maar niet altijd en overal is de luchtgloed te zien. Beletsky nam deze foto daarom in de Chileense Atacama woestijn met de VISTA, Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy, dichtbij de ESO Paranal-sterrenwacht. Op de top van de berg zijn nog net de contouren van ESO’s Very Large Telescope (VLT) zichtbaar.

Vanwege de locatie, ver van de bewoonde wereld, heb je op deze plek ‘s nachts bijna geen last van lichtvervuiling. Alleen dan is de luchtgloed duidelijk zichtbaar. Tussen de bonte kleurenmix vormen sterren een schitterende boog: onze Melkweg. Wat een plaatje!

luchtgloed airglow

Bronnen: ESO, Space.com

Beeld: ESO










Meer Science