Picture Perfect: met de vlam in de pijp

Naomi Vreeburg

25-01-2021 08:59:00

terbium-161

SCH Andrew Burgoyne en Bernand Ponsard en Michiel Van de Voorde

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: de productie van radio-isotoop terbium-161.

Therapeutische radio-isotopen worden gebruikt om kanker te bestrijden. Bij zo’n behandeling brengt een molecuul een radio-isotoop heel precies naar de tumorcellen. Als het molecuul zich aan de cellen vasthechten, doet het isotoop zijn werk en bestraalt de kankercellen. Dit kan ervoor zorgen dat de tumor krimpt.

Lees ook:

Een opkomend talent onder de therapeutische radio-isotopen is terbium-161. En bij het Belgisch nucleair onderzoekscentrum SCK CEN wordt dit isotoop op kleine schaal gemaakt.

terbium-161

Opschalen

Deze prachtige plaat toont de eerste stap in de productieketen van terbium-161. Je ziet het dichtschroeien van een kwartsglazen buis. Nadien wordt dit glazen buisje gevuld met isotoop gadolinium-160. Zuiver terbium-161 wordt namelijk geïsoleerd door het via een chemisch proces te scheiden van gadolinium en dysprosium.

SCK CEN willen de productie van terbium-161 de komende jaren verder opschalen om het nieuwe talent zo veel mogelijk kans van slagen te geven.

Bronnen: GLUON, SCK CENPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar