Picture Perfect: vlammende regenboog

Laurien Onderwater

13-09-2021 09:00:00

vuurregenboog

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een zeldzame vuurregenboog.

Alsof de lucht in vuur en vlam staat, zo leek het even toen Christa Harbig deze foto nam in de Amerikaanse staat West Virginia. Hoewel de naam van dit natuurverschijnsel vuurregenboog is, heeft het niks met vuur te maken – en van een regenboog is ook geen sprake. Een regenboog is namelijk een optische illusie. Hij duikt op als de zon door waterdruppels schijnt en het licht wordt gebroken en weerspiegeld. Dit kunnen we waarnemen als we met onze rug naar de zon toe staan.

Op deze foto is echter een zogeheten circumzenitale boog te zien. Deze boog, een halo, wordt gevormd door de breking van zonlicht in ijskristallen die in de atmosfeer zweven, meestal in cirruswolken. In zijn volledige vorm heeft de boog het uiterlijk van een grote, helder spectrumkleurige band (rood is de bovenste kleur) die parallel aan de horizon loopt. Het zeldzame fenomeen doet zich alleen voor als de zon hoger staat dan 58 graden boven de horizon.

vuurregenboog
Een zeldzame vuurregenboog boven West Virginia. © Christa Harbig/NASA APOD

Lees ook:

Bron: NASA APOD

Beeld: Christa Harbig

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Foto's