Poepen dieren als ze in winterslaap zijn?

KIJK-redactie

09 January 2017 11:00

poepen

Maandenlang niet poepen, houden wij niet vol. Maar zijn dieren hier tijdens hun winterslaap wel toe in staat?

De dieren die een winterslaap houden, doen dat niet voor de lol. In de meeste gevallen is het een slimme manier om voedselschaarste te ontlopen. Afhankelijk van de soort duurt een winterslaap enkele dagen tot maanden achtereen. Maar je zou denken dat ze ook weleens moeten poepen. Toch?

Kurk tegen poepen

Van beren is bekend dat ze tijdens hun maandenlange winterslaap niet hoeven te poepen. Het schijnt dat er zich een soort kurk van half verteerd voedsel in de darmen vormt. Hierdoor blijft het beetje poep dat er wordt geproduceerd netjes binnenboord. Totdat ze weer actief worden, want dan moeten ze er toch echt even voor gaan zitten.

Kleinere zoogdieren zoals vleermuizen houden het minder lang vol. Ze worden regelmatig even wakker om zich uit te rekken en, jawel, een keuteltje te lossen. Er zijn dus wel degelijk dieren die hun winterslaap tijdelijk onderbreken voor een sanitaire boodschap.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2017.


Meer Artikelen