Freaky robotbaby meet hoe vies je tapijt is

Laurien Onderwater

15-01-2018 12:59:17

tapijt

Je bent je er wellicht niet zo van bewust, maar in je (hoogpolige) vloerkleed huist een hoop vuil. Is dat schadelijk voor kruipende hummels?

Er zijn genoeg huizen in Nederland die een gezellig tapijtje in de woonkamer hebben liggen. Lekker zacht voor de voetjes. Maar vloerbedekkingen zijn ook enorme vuilaantrekkers. En wanneer je er overheen loopt, doet dat letterlijk een hoop stof opwaaien.

Een team Finse en Amerikaanse wetenschappers vroeg zich daarom af in hoeverre dreumesen, die over het tapijt kruipen, stof- en vuildeeltjes inademen. Om die vraag te beantwoorden, bouwden ze een freaky en beenloze robotbaby die wel een kei is in kruipen.

25 keer kruipen

De bot was uitgerust met een aantal luchtsensors en moest 25 kruipexperimenten uitvoeren op vijf verschillende soorten tapijt die voorheen in huizen lagen. Ter vergelijken moest ook een volwassen persoon – in pak en met een filtermasker op – de experimenten uitvoeren, onder dezelfde omstandigheden.

Wanneer de robot over de grond kroop, werden dwarrelende stofdeeltjes beschenen met een laser, zodat de onderzoekers de niet-biologische materialen konden onderscheiden van de biologische. Deeltjes die wel biologisch zijn – pollen, sporen en bacteriecellen – gingen namelijk fluoresceren wanneer de laserstraal ze bescheen.

Vervolgens werd een DNA-analyse uitgevoerd op de microben die de onderzoekers hadden verzameld in de filters van de robot (en het masker van de volwassene). Ze ontdekten dat de concentraties biologische deeltjes in de lucht twintig keer hoger zijn op ‘babyhoogte’ dan ter hoogte van een volwassen persoon. Oftewel: dreumesen inhaleren veel meer materiaal dan volgroeide mensen.

Goed voor het immuunsysteem

Heb je zelf een hummeltje in huis over de vloer kruipen en wil je nu niets liever dan als een bezetene het tapijt gaan stofzuigen? Hoeft niet. Ook al is de concentratie geïnhaleerde deeltjes veel hoger bij baby’s, dit is niet per definitie schadelijk. Sterker nog, vuiligheid kan het immuunsysteem een boost geven.

Marjolein van Egmond (Vrije Universiteit Medisch Centrum) is nog wat voorzichtig wat dat betreft. “Aangezien het immuunsysteem van een baby nog moet worden opgebouwd, zou het inderdaad juist een voordeel kunnen zijn dat er zoveel wordt ingeademd. Dit is de basis van de hygiënetheorie.”

“Maar aan de hand van dit artikel is het heel moeilijk om conclusies voor de volksgezondheid te trekken. Het is meer eerste inventarisatie over wat er nu allemaal wordt ingeademd door baby’s en volwassenen, maar wat het precies betekent, is (nog) niet duidelijk.”

“Ik kan me wel voorstellen,” vervolgt van Egmond, “dat voor vervolgonderzoek deze meetapparatuur kan worden gebruikt om verschillende populaties baby’s te meten en dan te kijken of het veel of weinig inademen van bepaalde stoffen wel of niet correleert met bijvoorbeeld astma of terugkerende longinfecties. Maar voor nu zou ik zeggen: interessante nieuwe techniek, alleen vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de resultaten (klinisch) betekenen.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Environmental Science and Technology, Live Science, ScienceAlert

Beeld: Purdue University

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes