SESAME: hoe wetenschap politieke spanningen overwint

kijkmagazine

07-11-2016 16:00:24

SESAME

In het Midden-Oosten lijkt iedereen met iedereen overhoop te liggen. Maar in Jordanië verrijst momenteel een machine waar allerlei kemphanen uit de regio zonder problemen aan samenwerken: SESAME. Voor KIJK opende de installatie zijn deuren.

Iran. Israël. De Palestijnse Autoriteit. Bahrein. Egypte. Turkije. Cyprus. Jordanië. Pakistan. Een rijtje namen dat vooral doet denken aan gespannen relaties en slepende conflicten. Dus waarom zou je een honderden miljoenen euro’s kostend project op poten te zetten waarin juist deze partijen met elkaar zullen samenwerken. Israëliërs en Palestijnen die op één lijn moeten blijven? Turkije en Cyprus samen in één constructief overleg? Een hopeloze zaak.

Maar binnen de wetenschap kan het gewoon. Op dit moment wordt in Jordanië namelijk de laatste hand gelegd aan een deeltjesversneller waar alle genoemde partijen bij betrokken zijn: de synchrotron SESAME. En tot nu toe kunnen ze prima met elkaar overweg, zo constateerde KIJK bij een bezoek aan de machine.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 12/2016. Deze editie ligt in de winkel vanaf 17 november tot en met 14 december.

Meer informatie:

Filmpje van SESAME-wetenschapper Gihan KamelPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen