Razendsnel ruimtereizen met deze SF-technologie

KIJK-redactie

07-07-2015 11:00:34

In een aantal weken naar Mars reizen? Deze drie sciencefiction-technologieën werden hiervoor genoemd. 

Ruimteschepen zijn de snelste vervoermiddelen die we hebben. Toch duurt een vlucht naar de maan een paar dagen en naar de rand van het zonnestelsel zelfs tien jaar. Er worden dan ook al een tijdlang ideeën geopperd om echt vaart te maken bij het doorkruisen van het heelal. De meest speculatieve technologieën kom je tegen in sciencefiction-films.

  • Warp Drive. Dankzij Star Trek de bekendste niet-bestaande ruimtevaartaandrijving: hij krimpt de ruimte vóór een ruimteschip en laat die achter het schip uitzetten, waardoor het mogelijk is om sneller dan het licht te reizen. De meeste wetenschappers denken niet dat het ooit meer dan sciencefiction wordt.
  • Jump-driveOok veelgebruikt in sciencefiction is de jump-drive: ruimteschepen verdwijnen plots en duiken op een andere plek weer op. Helaas gebaseerd op concepten die wetenschappelijk gezien op z’n zachtst gezegd twijfelachtig zijn.
  • Atoombommotor. Eind jaren vijftig door de NASA bestudeerd idee, maar uiteindelijk verworpen: achter een ruimteschip wordt een kernbom tot ontploffing gebracht, waardoor het schip via een schokgolf (en grote schokdempers) een versnelling krijgt.

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 8/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 16 juli tot en met 19 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Roel van der Heijden

Beeld: Rui Teixeira/CC BY 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen