Stephen Hawkings proefschrift is online, website crasht

Laurien Onderwater

24 October 2017 15:59

Stephen Hawking

De originele versie van Hawkings dissertatie is voor het eerst online beschikbaar gesteld. Mét handgeschreven formules erin.

In 1966 leverde de Britse natuurkundige Stephen Hawking zijn 119 pagina’s tellende proefschrift in bij Trinity College, onderdeel van de Universiteit van Cambridge. In zijn doctoraatsschrift getiteld Properties of expanding universes beschrijft hij theorieën over het ontstaan van het heelal. Dit proefschrift is nu online gezet op de website van Cambridge en toegankelijk voor iedereen. Maar dat ging niet helemaal vlekkeloos: de website van de universiteit lag er urenlang uit, doordat de servers overbelast waren geraakt.

Open access

De aanleiding voor het gratis online zetten van de dissertatie is dat Hawking een groot voorstander is van wetenschappelijke publicaties wereldwijd vrij toegankelijk te maken. Er zijn namelijk nog best veel artikelen die niet open access zijn.

In het proefschrift van Hawking treffen we ook handgeschreven formules aan en zijn naam bij het dankwoord. En dat is best bijzonder gezien het feit dat de natuurkundige al van jongs af aan lijdt aan een ALS gerelateerde aandoening.

Bij het vrijgeven van zijn proefschrift gaf Hawking nog een korte statement waarin hij zei dat hij hiermee hoopt mensen te inspireren om de wetenschap in te gaan. En ook “omhoog te kijken naar de sterren en niet naar beneden naar je voeten. Verwonder je over onze plek in het universum en denk meer na over de kosmos.”

Hawkings proefschrift kun je hier vinden.

Bronnen: University of Cambridge, ScienceAlert

Lees ook: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's