Kan een supermaan een aardbeving veroorzaken?

KIJK-redactie

15 May 2017 11:00

supermaan

De positie van de maan zou invloed hebben op het aantal aardbevingen. Maar kan een supermaan een aardbeving veroorzaken? 

De laatste maanden van 2016 stond er drie keer een supermaan aan de hemel: een volle maan op relatief kleine afstand van de aarde. KIJK-lezer Bonne de Vries vraagt zich af of dit aardbevingen kan veroorzaken.

Getijden

Geen gekke vraag, want uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de positie van de maan invloed heeft op het aantal aardbevingen. Bij volle en nieuwe maan bijvoorbeeld zijn er meer zware aardbevingen dan anders. Dat komt door de getijdenkracht, die ook eb en vloed veroorzaakt.

De zon, de aarde en de maan draaien om elkaar heen en trekken elkaar aan, en dat zorgt voor die getijdenkracht. De totale getijdenkracht die op de aarde wordt uitgeoefend, is het grootst als de drie hemellichamen op één lijn staan; bij volle of nieuwe maan dus.

Laatste zetje

Toch blijven getijdenkrachten erg zwak in vergelijking met de spanningen die zich opbouwen in de aardkorst als aardschollen langs- en over elkaar schuiven. Anders dan die tektonische krachten kunnen getijdenkrachten alléén dan ook geen aardbevingen veroorzaken. Als de spanning al flink is opgelopen, kunnen getijdenkrachten wél net het laatste zetje geven dat een beving in gang zet.

Maar de afstand van de maan tot de aarde heeft daarbij geen invloed. Deze afstand varieert een beetje, omdat de maan geen cirkel, maar een ellips om de aarde heen draait. Het verschil in getijdenkrachten dat dit nog oplevert, is echter verwaarloosbaar klein.

Tekst: Marlies ter Voorde

Beeld: iStock/Getty Images


Meer KIJK antwoordt